get projektet

Jambo kära läsare!!
Vi kan stolt presentera att get-projektet för HIV-smittade nu är i ha
Vi fick under två veckors tid ihop 8400 svenska kronor från 47 olika insättningar. I kenyanska shilling är det ungefär 108 000. Vi tackar alla så oerhört mycket för detta. Vi ska skicka en stor hälsning från stödgruppen till alla som varit med och bidragit till att projektet blev en verklighet.

Det blev till slut 15 getter till stödgruppen. De hade tidigare möjlighet att ge halva gruppen getmjölk dagligen. Nu har de möjlighet att ge alla en bra och näringsrik mjölk varje dag vilket ger dem en god och hälsosam vardag.

Gruppen lever ett hälsosamt liv ute på landet och håller sig ifrån alkohol och droger. De ger verkligen ifrån sig en positiv och glad attityd som smittar av sig. Det har varit fantastiskt att kunna hjälpa denna gruppen att få fortsätta leva ett långt och lyckligt liv trots sjukdomen. Tillsammans är de starka och kan stötta varandra så de orkar träna och ta sina mediciner i rätt tid så att sjukdomen påverkar dem minimalt.

Pengarna ni bidragit med räckte även till att köpa basföda till alla gruppmedlemmar. Vi köpte 50kg ris, 20kg smör, 2kg socker och 20st limpor bröd. Vi köpte även 32st tvålar.

Så tack så mycket alla som varit med i projektet och sett till att över 30 personer får en enklare vardag med bra och näringsrik mat.
 
En riktigt lyckad dag med många känslor, att det lilla kan betyda så mycket, är helt otroligt! Alla kan vi göra skillnad!
 
 Vi tillsammans med Elisabeth och en av getterna.
 
 
 
 De dansar för oss för att visa sin tacksamhet. Man säger mycket genom sång och dans i detta land vilket är underbart då vi alla kan vara med och dansa, så att vi talar olika språk spelar ingenroll.
 
 
 
 
Här har vi de kära små getterna!
 
 
Ingen kan gör allt men alla kan göra något!
 
Stort tack till alla er som bidrog!

Usch

Idag, eller snarare i natt blev två av mina rumskamrater magsjuka. De har verkligen inte mått bra. Den ena av dem slutade inte kräkas förän efter 22 timmar...
Jag har haft ont i magen och varit tvungen att gå på toa men inte mer än så. Kan lungt konstatera att jag kom lindrigt undan och är extremt glad för det samtidigt som jag tycker synd om mina kamrater. Men nu har vi haft vår magsjuka så nu hoppas vi att vi håller oss friska tills vi kommer hem.

Jag är så ARG!

Idag när jag kom till skolan var det storsamling för alla elever. När han som talade till alla var klar gick han ner och gav en flicka värdens örfil så hon tumlade bakåt. Sedan lyfte han hennes huvud för att göra om det och när alla elever gick till sina klasser stod hennes klass kvar så gick rektorn fram till henne och fortsatte slå henne. Jag blev så arg så kan kunde inte vara kvar för då hade jag sagt precis vad jag tänkte och det hade inte varit så bra.

Det som gör mig argast är att det enligt Kenyans lag är förbjudet att så eleverna men ändå gör de det. De tror att det är ända sättet att få respekt. Jag var rosenrasande!

Besök på landsbygden

 

I fredags åkte jag och några av mina nuvarande kombos med vårt värdpar till Irens mamma som bor vid mount Kenya. Vi som åkte var jag, Johny, Karin, Karro, vår värd Peter, vår värdinna Iren, värdinnans syster Hellen och hennes fantastiska son TJ.

Efter ett par timmar stannade vi för att vara med på en begravning. När vi kom fram var det sjukt mycket folk där. Här i Kenya är det så att alla som bor i byn ska vara med på en bagravning, det spelar ingen roll om de hade en relation med den döde eller inte alla ska vara med.

Som vanligt var vi än kommer väckte vi stor uppståndelse. Ett par barn pekade på oss och sa: Lock mama mosungos. De blev snappt hyshade på och framskickade för att hälsa som väluppfostrade barn. Mosungos betyder viting. Det är inget skällsord och vi använder till och med det om oss själv. När vi ska förhandla om något pris så säger vi att vi inte vill ha mosungo priser utan afrikanska priser. Så som sagt det är inget skällsord. I vilket fall som hälst så när första blygseln hade lagt sig så tog de oss i handen och stod så en lång stund.

När sermonin var slut skulle vi gå in bakom några hus och det var först då jag förstod att vi var hemma hos en familj. Det visade sig att det är sed att begrava sina nära på gården. Så vi kom ut på en banan odlig där det hade grävts ett hål i marken som kistan vilade över. När prästen hade välsignat marken så började de hissa ner kisten. Efter det så hjälptes alla åt att fylla hålet med jord för det är sed att alla ska slänga jord i hålet för att hedra den döde. 

Vi fortsatte vår färd till Irens mamma. När vi svängde in på gatan till huset så kändes det som att komma till ett sommarstuge område för alla hade häckar kring sina tomter. Vi fick då veta att det var syskon till Iren och Hellen som bodde längs gatan. De var 24 syskon sammanlagt för fadern hade tre fruar. Under en tid bodde alla tillsammans i ett och samma hus innan de hade råd att bygga flera hus. Deras mamma bor i ett trä hus tillsammans med sin skötare för hon är väldigt dement.

 

Som ni ser är jorden röd där och jag tycker att det är fantastiskt vackert. Det var dock inte lika vackert efter regnet för då fasnade det under skorna så de vägde typ ett kilo var...

Vi gick en promenad och blev inbjuden till Irens svägerska. Hon visade stållt upp sitt hus, husdjur och var tvungen att ta med oss till ytterliggare en svägerska för att visa odlingarna. De hade avokadoträd, passionsfruktsträd och kaffebuskar. Den andra svägerskan blev väldigt farsinerad av mitt hår så hon frågade om hon fick känna på det villket hon fick. Det var inte första gången det händer...

 
Efter promenaden åkte vi in till en närliggande stad för att köpa mat. Det var en sådan där lokal frukt och grönsaksmarknad.
 
 
Jag gjorde som min vana trogen när jag åker utomlans, jag köpte en massa knasiga frukter.
 
 
Den här frukten smakade typ som krusbär man hade konsistensen av för lös gelé.
 
 
Den högra frukten var bara äcklig så den åt jag inte upp men den högra var jätte god. Den hade konsistensen av att mjukt äpple utan att bli mjöligt och den smakade sött, så den ska jag försöka hitta igen.
 
En sak som vi funderade mycket på var vart vi alla 8 skulle sova. Johny sa hela tiden att de skulle trolla fram ett hus som vi kunde sova i. Självklart så gjorde de det också. Huset tillhör en bror som arbetar som ambasadör i Storbritanien så det stod tomt. Själva huset var ungefär som det vi bor i i Nakoro, sängarna var lika dana i alla fall.
 
 
Tyvärr blev det inte så mycket sömn för min rumskamrat blev matförgiftad så hon kräktes hela natten och jag tvingade i henne en massa vatten. Hon blev bra till lördagen men behövde ligga och vila större delen av dagen.
 
Vi andra skulle gå på en cermoni under lördagen. Det visade sig att det var en tjej som skulle bli friad till av sin pojkvän. Enligt traditionen så kan de räkna sig som gifta efter den cermonin men om de vill ha det registrerat hos myndligheterna så måste de gifta sig i kyrkan.
Att det var en viktigt händelse gick inte att ta fel på. Kvinnorna stödade, lagade en massa mat och badade alla barnen medans männen grillade geten som hade slaktats till festen.
 
 
När vi satt och såg på hur männen grillade så kom de fram med nygrillat kött som de ville att vi skulle smaka på. Att inte ta emot mat i Kenya är en stor skymf så det var bara att svälja och le. Jag kan medela att get smakar ungefär som får men det är inte lika gått.
 
Gesterna skulle ha kommit klockan två men dök inte upp förän vid fyratiden. Vi väckte stor uppståndelse, igen. Att kunna säga att man känner mosungos är fint så alla gäster skulle ta oss i handen. Samanlagt tror jag, tillsammans med Irens säckt, att jag skakade uppåt 80 händer.
 
Vid 17 tiden påbärjade vi vår resa hemåt och var inte framme förän vid niotiden.

RSS 2.0